PostHeaderIcon Pom Pom meséi

Hogy kicsoda Pom Pom?
„Hogy nem ismertek? Oh, igazán senki sem ismer, mert hol ilyen vagyok, hol olyan. Bámulatosan tudom változtatni az alakomat: ha akarom, olyan vagyok, mint egy szőrpamacs, vagy paróka, vagy egyujjas kifordított bundakesztyű, vagy szobafestő pemzli, vagy papucs orrán pamutbojt. Most leginkább egy szőrsapkához hasonlítok, ahogy ülök az ágon, egy szép hosszú ágon…föl (heheh) le……

A népszerű magyar animációs rajzfilmsorozat 13-13 epizódból álló két évadjának (1980, 1982) minden része Pom Pom ezen monológjával kezdődik,  amint minden reggel várja Picurt a kislányt, hogy elkísérje az iskolába. Az úton bármit látnak, bármi történik, Pom Pomnak mindenről eszébe jut valamilyen csodálatosan érdekes történet, s azt el is meséli nyomban. Izgalmas, szórakoztató mesék ezek, többek között Gombóc Artúrról, a falánk madárról, a bátor tintanyúlról, az óriástüdejű levegőfújóról, az önműködő vasalóról és még rengeteg mindenről.

Az első 13 részhősei:
A (Madárvédő) Golyókapkodó, Szegény Gombóc Artúr, A Festéktüsszentő Hapcibenő, Hókornél, A civakodó cipőikrek, A szomorú Szamovár, Durrbele Bumm, Gombóc Artúr a Télapó, A Vastalpú Cölöpverő, Az Ásító Sárkány, A Huhogó Dugó, A csipogó húsvéti tojás, A bátor tintanyúl.

A második 13 rész hősei:
A Benzinszívó Szúnyog, A Körbevágó Körömolló, A lesből támadó szárítókötél, A Mágneskörmű Szögkihúzó, A Torzonborz Kalapevő, Az Egylábú Esernyőmadár, A Zengőtorkú Nyivákoló, Az Óriástüdejű Levegőfújó, Mindent Ragasztó Rezső, Önműködő Vasaló, Zengő-bongó Fésű, A Radírpók, Órarugógerincű felpattanó.
Csukás István felemelő írásából készült könyvekből, Dargay Attila kiváló rendezésének és Sajdik Ferenc csodálatos rajzainak köszönthetjük az élvezetes sorozatot. A figurák hangjait, Petrik József (Pom-Pom), Kovács Klára (Picur), Csákányi László (Gombóc Artúr), Farkas Antal, Gálvölgyi János, Horkay János, Körmendi János, Kútvölgyi Erzsébet, Márton András keltették életre nekünk.
……. És Pom Pom mindig megkérdi Picurt az iskola kapujában, hogy: „Megvárhatlak?”, és Picur bólogat, miközben ezt válaszolja: „Hát…”

Hozzászólások kikapcsolva.

Köszöntünk mindenkit a rajzfilmek honlapján. Itt megtalálhatóak régebben készült és újabb mesék ismertetői a teljesség igénye nélkül. Képekkel színesített leírások mellett nosztalgiázhatunk a régebbi rajzfilmek leírását olvasgatva és megismerhetjük az újabbak tartalmát. Az oldalon meg is tekinthető a rajzfilm, ha az megtalálható videonézős oldalon. (youtube, stb.)